Het zijn de hormonen



“Ze heeft last van haar hormonen”.  We zeggen het allemaal weleens of horen het weleens. Maar wat is de invloed van hormonen  en werkt het voor of tegen ons?

Hoe begint het

Als we het hebben over vrouwen en hormonen dan bedoelen we vaak de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen spelen een rol in de menstruele cyclus van een vrouw. 

Aan het begin van de pubertijd komt het stofje KISS peptide vrij. Deze stof kust de hypothalamus wakker. Deze geeft een hormoon vrij dat aanhaakt op de eierstokken. Hierdoor worden de eierstokken actief, ze starten met de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen. Vanaf dat moment starten de lichamelijke ontwikkelingen.

Het lichaam heeft wel een beetje tijd van opstarten nodig. Zo is het heel normaal om de eerste periode een cyclus te hebben zonder eisprong. De cyclus is dan ook vaak nog onregelmatig.  Naar verloop van 1-2 jaar zie je dat het lichaam pas echt een functionele cyclus heeft.

 

De rol van hormonen

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek geweest naar de werking en invloed van hormomen. We weten al heel erg veel, maar toch ook een heleboel niet. Als we kijken naar oestrogeen, dan zien we dat dit invloed heeft op onze botaanmaak en cyclus. We weten ook dat oestrogeen invloed heeft op de hersenpaden van onze gelukshormomen. We weten zelfs dat het invloed kan hebben op de werking van de lever.

Als gevolg van de effecten op de lever weten we dus nu dat sommige medicaties bij vrouwen juist hoger of lager gedoseerd moeten worden.  Best bijzonder om dan te realiseren dat merendeel van de medicatie onderzoeken qua dosering op mannen zijn onderzocht. We weten nu echter wel dat een mannelijk lichaam toch echt anders werkt dan een vrouwelijk lichaam.

Het meest opvallend is dat sommige vrouwen merken dat hormonen invloed hebben op hun lichaam en welbevinden. Maar niet iedereen heeft dit in dezelfde mate.  Het lijkt erop dat de ene dus meer gevoelig is voor hormonen dan de ander, of de veranderingen in lijf en humeur anders beleeft. Hoe dit precies zit zullen we misschien wel nooit helemaal weten.

 

Angst en depressie door hormonen

In periodes van hormoonschommelingen, ervaren sommige vrouwen klachten van angst en depressie. Deze klachten worden dus vooral gezien in bijvoorbeeld het laatste deel van de cyclus (overgang naar menstruatie), tijdens de zwangerschap maar vooral ook net na de bevalling of tijdens de overgang.

Sommige vrouwen ervaren dermate veel klachten van angst en depressie dat zij hierdoor beperkt worden in hun gehele zijn. De kans op dergelijke klachten is meer als je ergens in het leven al klachten hebt gehad van deze gevoelens tijdens hormoonschommelingen.

Maar weet dat je hierin niet de enige bent, je kan hiervoor echt passende hulp krijgen.

 

Hormonen en seks

 Vrouwelijke geslachtshormonen spelen ook een rol in de seksuele beleving. Veel mensen denken dat het een rol speelt in de seksuele functie, maar dat is eigenlijk niet helemaal waar.

Oestrogeen maakt ons vaak wat luchtiger, toegankelijker en opener. Volgens deskundigen kunnen we hierdoor makkelijker de verbinding aangaan. Dit maakt dan de kans op voortplanting groter.  Deze fase wordt soms ook wel de lente en zomer periode van de cyclus genoemd.

Na de eisprong, waarin we een korte piek van testosteron hebben, komt de progestron fase. Deze fase wordt wat meer gekenmerkt door geborgenheid, wens tot volwaardig en rijkere voeding. Alles passend bij het koesteren van een eventuele prille zwangerschap. Deze fase wordt dan ook wel de herfst en de winter genoemd.

Veel vrouwen merken dan ook dat ze in de zomer en lente periode van de cyclus ontvankelijker zijn voor seksuele activiteiten. Terwijl ze in de winter meer behoefte hebben aan knuffelen. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die zich gedurende de cyclus niet anders voelen.

De beleving van onze eigen cyclus speelt hierbij een belangrijke rol. Wensen we juist stabiel te zijn of houden we van jaargetijden.Ons denkbeeld hierin is heel erg bepalend hoe we de cyclus ervaren.

Als we kijken naar aanzet tot het waarnemen van een seksuele prikkel, dan is dit niet door het hormoon oestrogeen. Nee, een seksuele prikkel waarneming gebeurt onder invloed van het hormoon testosteron. Het fijne is dat we dit hormoon gedurende ons hele leven in een redelijke gelijk dosering bij ons hebben. Dit maakt ook dat vrouwen, na de overgang, nog net zo opgewonden kunnen worden als de periode daarvoor. De fysieke mogelijkheden en functies zijn gelijk zoals de periode daarvoor. Het enige verschil is dat ons lichaam iets langer de tijd nodig heeft om in actie te komen.

Maar juist als het gaat om hormonen, blijkt het principe, use it or lose it, nog wel het meeste van toepassing. Ons lichaam past zich uiteindelijk ook aan naar hetgeen wat wij ermee ondernemen.

 

Oke en nu dan..

Voor een fijne beleving van je lichaam, je hormonen en alle fasen van je leven is het belangrijk om aandacht te hebben voor je eigen lichaam. Zorg goed voor je lichaam.

We zien en weten dat een goede verzorging eraan bijdraagt dat schommelingen makkelijker worden opgevangen. We weten ook dat risico’s afnemen en dat we ons in de basis gelukkiger voelen.

Goed voor jezelf zorgen doe je door voldoende slaap, volwaardige voeding, jezelf uitdagen maar ook rust en ontspanning gunnen en zorgen voor voldoende spierkracht.

Mocht je dus tijd hebben, loop nog even twee keer de trap op, het is goed voor je hormonen!!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verminderd verlangen

De vulva die naar bloemetjes ruikt.

Quick fix klaarkomen of toch anders?