De overgang ; verlies, verandering & nieuwe kansen

Het verliezen van je jeugd, of juist het omarmen van je wijsheid. Het kwijtraken van je vruchtbaarheid, of genieten van de toegenomen tijd en het leven in het moment – of juist het gevoel van verlies.

De overgang is met recht een fase van overgaan. Dergelijke periodes worden gekenmerkt door ongemak, confrontatie, afscheid nemen en het opnieuw richten van je blik op de toekomst. Wat brengt het tweede deel van je leven?

De mate van ongemak moet wel dragelijk blijven. Gelukkig weten we dat veel overgangsklachten positief te beïnvloeden zijn met een gezonde levensstijl. Bij veel klachten is het inzetten van identieke hormoontherapie of cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk effectief gebleken.

Hoe dan ook, je maakt een verandering door: in wie je bent, wie je wilt zijn en waar je nog naartoe wilt. Ook lichamelijk verandert er het een en ander. Dit komt deels door veranderingen in de hormoonhuishouding, maar ook door veranderingen in spieren en andere structuren.

Dit alles maakt de overgang tot een fase waarin aandacht voor jezelf en introspectie belangrijk zijn. Vanuit die aandacht kun je ook weer verbinding maken met anderen. Tijdens en na de overgang merken de meeste vrouwen dat er veranderingen optreden in hun wensen en verlangens rondom intimiteit en seksualiteit.

Het is een fabel dat het verlies van de menstruatiecyclus gelijkstaat aan het verlies van verlangen en zin in interactie met de ander. Maar als je erg moe bent, wat prikkelbaar en moeite hebt met concentreren, heeft dit wel degelijk invloed op je behoefte aan interactie. Het kan zijn dat dit tijdelijk minder is, of juist bewust tijd en aandacht vraagt. Eigenlijk net als in de fase waarin je bijvoorbeeld voor het eerst ouder wordt, of wanneer één van beiden een nieuwe baan krijgt.

Het lichaam is dus niet ‘kapot’, maar verandert wel. Deze verandering vraagt om communicatie, het ontdekken van nieuwe ervaringen en het zoeken naar prettige zintuiglijke sensaties. Het lichaam na de menopauze vraagt vaak om specifiekere stimulatie dan een vrouwelijk lichaam tijdens de cyclus. Maar dit geldt niet voor iedereen. Het is enigszins te vergelijken met het gebruik van de pil: voor veel vrouwen heeft dit geen invloed op zin en verlangen, maar voor sommigen wel. De één lijkt dus gevoeliger voor hormonale veranderingen dan de ander.

De overgang, en vooral de periode erna, vraagt om aandacht voor het opnieuw in contact komen met je eigen wensen. Heb je al een rijk seksueel leven, dan is de kans groot dat je snel weer stimulaties vindt die nu zelfs fijner of prettiger zijn dan voorheen. Vanuit daar is het soms ook makkelijker om samen op ontdekkingstocht te gaan. Was het intieme leven altijd een beetje ‘zo-zo’, heb je zelf minder plezier gehad of nog nooit een orgasme beleefd, dan kan het ontdekken van passende stimulatie een grote stap uit je comfortzone zijn. Maar juist deze stap kan de seksuele interactie verrijken en leiden tot een plezierig intiem leven.

We weten dat plezier tijdens seksuele interactie en plezier samen een van de belangrijkste factoren is om weer verlangen naar een volgende keer te krijgen.

Het is ook helpend om goed te slapen, bijvoorbeeld door te zorgen voor een koele slaapkamer en het vermijden van blauwe schermen enkele uren voordat je naar bed gaat.

Mindfulness kan heel behulpzaam zijn om goed in contact te komen met je eigen lichaam. Geleide meditatie of een ijsbad/sauna zijn ook methoden om echt in contact met jezelf te komen.

Voeding is essentieel: natuurlijke producten, voldoende gezonde vetten en vitaminen helpen je hormoonhuishouding te stabiliseren. Suikers brengen deze juist uit balans.

En dan de laatste, maar zeker niet onbelangrijke tip: krachttraining! Daarmee bedoelen we niet zomaar wat oefenen met gewichtjes, maar echt gericht trainen op het vergroten van spiermassa. Het mooie is dat dit niet alleen helpt bij het stabiliseren van je oestrogeenniveau, maar ook preventief werkt tegen osteoporose. Daarnaast draagt goede krachttraining bij aan een sterke bekkenbodem, een spiergroep die essentieel is voor het beleven van seksuele interactie en genot.

Heb je toch veel last van vaginale droogheid, kwetsbare slijmvliezen of verminderd gevoel daar beneden? Geef jezelf dan een vibrator cadeau! Uit onderzoek blijkt dat twee keer per week stimuleren (inwendig of uitwendig maakt niet uit) zorgt voor gezonde slijmvliezen, een betere bekkenbodemfunctie, meer seksueel plezier én een verbetering van de mentale gezondheid.

Neem dus de tijd voor jezelf om afscheid te nemen van het oude, het nieuwe te verwelkomen en jezelf opnieuw te ontdekken.










Laatst hier een super leuke lezing over gegeven aan bekkenfysiotherapeuten. Wil jij ook een lezing op maat, neem dan vrijblijvend contact op met eefje.engelen@gmail.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verminderd verlangen

De vulva die naar bloemetjes ruikt.

Quick fix klaarkomen of toch anders?