Bekkenbodem vs Seksualiteit
Komen seksuele problemen voort uit de bekkenbodem? Volgens klinische experts en wetenschappelijk onderzoek is er inderdaad een duidelijke relatie tussen bekkenbodemproblemen en seksuele klachten. Tegelijkertijd geven veel mensen aan dat seksuele problemen ook voortkomen uit psychosociale factoren, zoals verwachtingen, gedrag, communicatie en behoeften in interactie met de ander. Ook dit wordt ondersteund door de wetenschap en klinische praktijk14.
Welkom in de wereld van tegenstrijdigheden.
Toch is deze schijnbare tegenstelling logisch te verklaren. In het boek De wijsheid van de heks van Susan Smit wordt een van de oudste natuurwetten besproken: de wet van dualiteiten. In de natuur zien we overal dualiteiten terug, zoals zon & maan, eb & vloed, licht & donker. Ook in seksualiteit zijn er verbonden tegenstellingen: lust & liefde, passie & routine, geborgenheid & spanning. Alles om ons heen, in ons lichaam en in seksuele interactie, speelt zich af op het spanningsveld van deze dualiteiten. De elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; soms is het ene aspect meer op de voorgrond, soms het andere, maar beide horen bij elkaar681011.
De bekkenbodem en seksuele beleving zijn nauw met elkaar verbonden en vormen elk een eigen perspectief op hetzelfde geheel: het seksuele wezen.
Bekkenbodem en seksuele functie
De bekkenbodemspieren spelen een essentiële rol in de normale fysiologische werking van de seksuele organen. Een goed functionerende bekkenbodem bevordert de doorbloeding en draagt bij aan gezonde slijmvliezen en het vermogen om penetratie toe te laten. Zowel bij mannen als vrouwen beïnvloeden deze spieren de vulling van zwellichamen en de beleving van het orgasme. Een gezonde bekkenbodem is dus van belang voor het zintuiglijk ervaren van seksualiteit23.
Daarnaast maakt de bekkenbodem deel uit van ons stressmechanisme. Spanning, trauma, pijn en negatieve ervaringen kunnen leiden tot verhoogde spanning in de bekkenbodem, wat op zijn beurt weer invloed heeft op de seksuele functie. Stress op het moment zelf kan de bekkenbodem verder aanspannen, wat per persoon en situatie verschilt. Het lichaam geeft altijd signalen over wat wenselijk is en wat nodig is57.
Psychosociale factoren en seksuele beleving
Seksuele beleving wordt sterk beïnvloed door persoonlijke waarden, normen, verwachtingen, copingstijlen en communicatie. Negatieve patronen of gedachten kunnen een negatieve impact hebben op de seksuele beleving, wat kan leiden tot klachten als verminderd verlangen, afgenomen opwinding en erectieproblemen. Het onderzoeken en verrijken van seksuele mogelijkheden, en het reflecteren op patronen en verwachtingen, kan helpen om de seksuele beleving te verbeteren149.
De wisselwerking tussen lichaam en geest
Beide perspectieven zijn belangrijk en waar. Ervaringen van falen, spanning en stress hebben direct invloed op het lichaam, met name op de bekkenbodem. Spanning of juist te weinig spanning in de bekkenbodem kan negatieve ervaringen veroorzaken, die vervolgens weer gedachten en gevoelens beïnvloeden. Zo ontstaat een wisselwerking tussen lichaam en geest die de seksuele interactie bepaalt19.
Het maakt dus niet uit waar seksuele klachten beginnen: zowel het lichaam (inclusief de bekkenbodem) als de seksuele beleving verdienen aandacht. Afhankelijk van de situatie kan de nadruk meer op het ene of het andere aspect liggen, maar ze kunnen niet zonder elkaar. Leren luisteren naar zowel je lichaam als je brein is essentieel voor het herstel van een gezonde seksuele interactie149.
Praktische ondersteuning
Vanuit deze visie werk ik samen met Santine Scholten bij my own filo. Ons bedrijf heeft als missie dat welzijn begint met een combinatie van beleving en het werken met je eigen lichaam. Met de Tulip en Lupin, tools met vibratie en een doordacht design, ondersteunen we mensen om in hun eigen tempo de verbinding tussen brein en lichaam te versterken. Vibratie kan een positieve rol spelen bij het verbeteren van de bekkenbodemfunctie, ontspanning en neurologische systemen.
Wil je meer weten? Kijk op onze website www.myownfilo.com voor uitgebreide informatie en handleidingen.
Reacties
Een reactie posten