De pleasure balls rolden over de grond.....

Sinds de film, “fifty shades of grey”,  is dit trillende vaginale balletje (pleasure ball) speeltje bekend bij de meeste Nederlandse mannen en vrouwen. Niet zo vreemd. De meeste vrouwen ervaren plezier en genot van vibratie. De bediening met een afstandsbediening, eventueel door partner, maakt het een speels avontuur. Daarbij hoeft het dus, net als in de film, niet alleen in de slaapkamer gebruikt te worden.

Tijdens een counseling sessie vertelde H (50 jr) over haar ervaring met het pleasure balletje. Zij en haar partner hadden al een tijdje nagedacht over een moment om dit balletje te gaan proberen. Het bedenken gaf al een enorme boost in hun seksuele verlangen.

Op een afgesproken moment ging ze richting badkamer om het balletje in te brengen. Dit was nog niet zo gemakkelijk als ze had gedacht. Al hangend naar voren, met een been op de wc, is het gelukt. Maar het was nog best een beetje gevoelig en voelde alsof de bal vastplakte aan haar vulvalippen. Eenmaal ingebracht kon de pret beginnen.

Ze zette haar been terug op de grond, waarbij het balletje uit zakte en ook op de grond terecht kwam. Na het schoonmaken ging ze voor poging 2. Helaas waren ook poging 2 en 3 niet helemaal succesvol. Bij de 3de poging heeft ze snel haar onderbroek aangetrokken waardoor het balletje nog enigszins op zijn plek bleef hangen. Maar lopen met het gevoel van het balletje half tussen de benen was niet helemaal het idee wat ze voor ogen had.  Haar vraag was dan ook vooral, hoe kan dit?



We gaan dus ook even terug naar de opbouw van de vagina/vulva. De buitenzijde die je ziet is de vulva. Deze bestaat uit het topje van de clitoris, de binnenste en de buitenste vulvalippen. We spreken niet over grote en kleine omdat het meestal in formaat omgekeerd is. M
aar een andere keer meer daarover.

De oppervlakkige bekkenbodemspieren liggen circulair rondom de ingang (van de vagina). Deze spieren sluiten de vulva en dus hiermee ook de vagina ingang. Heel erg fijn, hierdoor blijft het zelfreinigende vaginale milieu beter intact. Maar zien we ook dat slijmvliezen aan de binnenzijde van de vulvalippen worden beschermd tegen wrijving.

Bij het niet kunnen sluiten van de oppervlakkige laag of onvoldoende samenwerking tussen de verschillende lagen kan de vulva/vagina open gaan staan. Hierdoor kan een pleasure bal er dus uit vallen. Een hele zwakke bekkenbodem (alle spieren werken minder goed) of een verzakking (de positie van de blaas/baarmoeder is veranderd) kan er ook voor zorgen dat de bal niet goed blijft zitten.

Als bekkenfysiotherapeut hoor ik met enige regelmaat dat vrouwen balen van de “openstaande vagina”. Veel vrouwen beschrijven het dan als het gevoel van tochten van onder, het los hangen van de onderzijde, een wijdere vagina of een open gevoel. Meestal komen deze klacht in de periode na een bevalling. Soms valt het vooral op wanneer de meno pauze ofwel overgang in beeld komt of is geweest.

Het merendeel van de vrouwen die dit hinderlijk vindt is vaak sportief, actief en duidelijk geen stilzitter. Naar mijn weten nooit onderzocht met een wetenschappelijk onderzoek. Maar eigenlijk super logisch dat het deze groep betreft.

Als de sluitfunctie van de bekkenbodem minder is zie je soms dat juist de diepe laag van de bekkenbodem heel erg gespierd en sterk is. Deze diepere spierlaag heeft een grote rol in het ophouden/ uitstellen van aandrang, opvangen van druk en positionering van organen. 

De diepe laag van de bekkenbodem bestaat uit een groep van verschillende spieren. Zij hebben gezamenlijk meer spier volume dan de kleine spieren die circulair lopen rondom de vagina ingang.

Je kunt je wel voorstellen dat als de binnendeuren (diepe laag)  functioneren als een kluisdeur, dan is het geen enkel probleem als de buitendeur een salondeurtje is. Immers een goede binnendeur neemt de functie van zo’n salondeurtje met gemak (deels) over. Juist na de bevalling zie je dat de samenwerking tussen de diepe laag en de circulaire spieren verstoord is. 

Bij veel vrouwen zie je dat ze de diepe laag spieren snel weer weten te activeren en aansturen. Maar soms zie je dat de circulaire spieren achterblijven. De sluitfunctie van de vagina is dan verminderd. Het verlies van deze functie kan ook leiden tot urine verlies bij hoesten en springen. Wat betekend dat een juiste inzet en samenwerking van de bekkenbodem niet alleen essentieel is bij het gebruik van de pleasure ball.

Dus als je pleasure bal over de grond rolt, is het waardevol om eens een bezoekje te doen aan een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.  Het kan zijn dat de samenwerking niet optimaal is, of een andere reden is waarom de bal over de grond rolt. Waarschijnlijk kun je  met wat gerichte oefeningen en uitleg aan de slag om het beter te maken.

Je bent natuurlijk altijd vrij om zelf aan de slag te gaan met oefenen. Hierbij kan de pleasure bal je eventueel zelfs helpen. Wees er altijd alert op dat de bekkenbodem een sluit- en lift functie heeft. Tijdens oefeningen hoor je eigenlijk ook beide bewegingen te kunnen voelen. De bal blijft in de vagina en kan dus ook enigzins naar binnen worden getrokken.  Daarnaast kunnen spieren alleen maar beter gaan werken als er ook aandacht is voor herstel. Dus na aanspanning volgt inspanning. Een spier wordt alleen maar sterker als er na een training ook een herstelfase volgt!!

Bij H was er sprake van ongemak tijdens het inbrengen. We zien veel vrouwen die na de overgang wat droogheid ervaren. Hierdoor kan een speeltje wat plakken en zorgen voor een vervelend gevoel.t. Het vooraf vochtig maken van de vulvalippen kan helpen, een beetje glijmiddel of natuurlijk vet ook.  Vergeet ook niet dat bij het staan de bekkenbodem op spanning is, een half liggende positie kan je ook helpen! 

Na wat gerichte oefeningen is het H ook gelukt om de bal in te brengen. De pleasure ball was iets minder een succes dan gedacht. Maar ze merkt dat het oefenen van de bekkenbodem heeft bijgedragen aan haar seksuele plezier. Een mooie bijkomstigheid.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Verminderd verlangen

De vulva die naar bloemetjes ruikt.

Wat als een erectie niet altijd lukt?