Luisteren naar wat je lichaam verteld...


Hoe werkt ons systeem eigenlijk. Begint alles bij je brein en volgt het lichaam, of worden we aangestuurd door ons lichaam en helpt je brein hierin keuzes maken. In onze huidige maatschappij en behandelingen worden veel dingen cognitief, dus vanuit je denkende brein behandeld. Vergeten we dan niet ons lichaam? Wat weten we hier dan eigenlijk over.

We weten dat we op school allerlei vaardigheden oefenen in sociale interactie en contact met andere mensen. Maar de vakken de we krijgen en waar we op toetsen zijn vooral cognitief. We zetten onze breinfuncties in voor het maken van plannen, verschillende gedachten en het uitvoeren van plannen.

Veel volwassenen ervaren veel stress als gevolg van het continue maken van verschillende plannen en de continue gedachten stroom over onszelf en over anderen. We zijn er nog vaak van overtuigd dat het continue denken, teveel doen en teveel moeten de bron is van stress. Dat ons lijf hierdoor klachten heeft van spierspanning, kort van adem, vermoeidheid en een uitgeblust gevoel. Dit gevoel van stress en spanning in ons lijf maakt dat we ook minder open staan voor seksuele prikkels en dat seksuele functies ook in probleem kunnen komen. Een logisch 1+1=2 verhaal lijkt het. Maar is dit eigenlijk wel zo? 

Welke rol speelt ons lichaam hier eigenlijk in? 

Laten we eens kijken naar het begin van ons leven. In onze eerste twee levensjaren kunnen we ons nog niet verbaal uitdrukken. Vaak begint het "ja" en "nee" begrip pas vanaf twee jarige leeftijd. Wij communiceren al wel vanaf de geboorte en hechten ons ook al aan ouders en mensen die dicht bij ons staan. Hiervoor is fysiek contact essentieel. Onze interactie is op dat moment vooral lijfelijke non-verbaal.

Uit een stuk van Oschman JL. blijkt dat ons hart ook een elektromagnetisch veld heeft. Dut veld reikt 4,5 meter om ons heen en is 10 maal krachtiger dan het veld van ons brein. Het veld bevat trillingen, magnetische en energie golven. We nemen dus vanuit ons hart ook de energie van een ander waar als deze in ons veld komen. Veel mensen zeggen weleens dat iemand een "slechte energie" heeft. Vaak bedoelen ze dan dat ze zich niet prettig bij iemand voelen. Maar het klopt dan ook echt dat de energie die ze waarnemen van de anders als niet prettig ervaren wordt.


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat ons lijf 11 miljoen prikkels per seconde verwerkt waarvan we er slecht 33 bewust registreren met ons brein. De rest wordt verwerkt en gefilterd door ons brein. Ook wel logisch, het bewust waarnemen van je lichaamstemperatuur, beweging of houding is niet in iedere situatie van belang.

Ons brein is dus een essentiële schakel in ons functioneren maar met name in het verwerken van processen uit ons lichaam. Ons cognitieve brein, ons denken, kan ons helpen of het ons moeilijker maken.

Het lijkt er dus op dat ons lichaam en grotendeels onbewuste brein al veel sneller informatie verwerkt en een reactie op geeft dan dat we met ons denken kunnen volgen. Echter missen en negeren veel mensen deze signalen en zijn vooral gericht op het denken.

In de seksuele interactie is het juist van belang dat je in contact bent met je eigen lichaam. Ook als het gaat om stress zul je merken dat het lichaam precies kan vertellen wanneer je ergens energie op verliest of juist energie van krijgt. Energie verlies geeft uiteindelijk de fysieke klachten. Je werkt dan namelijk niet met je lichaam samen maar tegen je lichaam.

Voor een fijne seksuele beleving is het dus van groot belang om contact te hebben met je lichaam. De signalen die komen geven richting aan een positieve seksuele beleving. Fysieke interactie en actieve seksuele handelingen kunnen eigenlijk pas als we onszelf veilig voelen. Door lichaamsbewust te zijn kun je voelen wat je wil en nodig hebt. In deze veiligheid is het ook prettig om met de ander seksuele energie uit te wisselen.

In de praktijk gebruik ik vaak een voorbeeld uit de natuur. Een konijntje speelt graag en eet graag in een open weide. Je ziet het rondhuppen en actief zijn. Echter is de open weide een plek waar een konijntje wel moet opletten voor roofdieren. Het zal dus altijd wat alerter zijn.

In de natuur zie je dus ook nooit twee konijntjes wippen in een open veld. Ze doen dit vaak in de beschutting van een struik of een eigen hol. Dus op een plek die veilig is. Voor ons mensen is dit eigenlijk niet zo anders.

Veel denken, weinig contact met je eigen lichaam of een trauma kunnen ertoe leiden dat je lichaam zich door eerdere ervaringen moeilijk veilig kan voelen. Dit kan leiden tot een verandering in seksuele beleving en zelfs tot verlies van seksuele functies. Je kan bijvoorbeeld denken aan pijn bij vrijen, verlies van erectie, geen opwinding en nog veel meer.

Het voorkomen van chronisch stress, het verminderen van fysieke klachten en het ervaren van een fijne seksuele interactie kunnen dus gerealiseerd worden door aan de gang te gaan met je denken. Het kan beter worden door meer rust. Maar misschien is de meest effectieve weg wel het (weer) leren luisteren naar wat je lichaam je verteld.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Verminderd verlangen

De vulva die naar bloemetjes ruikt.

Quick fix klaarkomen of toch anders?